om østergro

ØsterGRO er både en tagfarm og en dertilhørende CSA-forening (Community Supported Agriculture), der blev etableret I foråret 2014 af Kristian Skaarup, Livia Urban Swart Haaland og Sofie Brincker. Visionen bag farmen var at skabe en lokal og bæredygtig fødevareproduktion i byen og derved give storbyens borgere mulighed for at følge et økologisk landbrug på tætteste hold. Denne vision blev til virkelighed i løbet af farmens første år, da ØsterGRO for første gang igennem sommeren/efteråret 2014 brødfødte 16 lokale familier med økologiske, lokalt dyrkede afgrøder fra taget.


Etableringen

L1120864.JPG

ØsterGRO blev skabt udfra en vild idé, inspiration fra det store udland og en masse gå-på-mod. Idé blev til virkelighed med en visionær områdefornyelse, en tillidsfuld bygningsejer og opbakkende puljer og fonde, som alle troede på projektet om at skabe et økologisk landbrug midt i København. Et arealsponsorat fra Nellemann Holding, etablering finansieret af Københavns Klimakvarter og Fonden for Økologisk Landbrug og et stærkt samarbejde med Byggros blev således startskuddet til ØsterGRO - Danmarks første taglandbrug.

 
Det første spadestik blev siden til mange, og det førhen grå og tomme tag blev forvandlet til en tagfarm. En tidlig forårsdag i april 2014 blev 110 tons jord grabbet op på taget af det gamle bilauktionshus, der var klargjort med underlag og kanter udført af dygtige tømrerlærlinge fra Københavns Tekniske Skole. Hele lokalområdet blev budt op, og med hjælp fra over 100 skønne naboer og frivillige blev marken anlagt på én weekend. Med en ordentlig omgang kompost kunne frø og idéer spire løs og vokse til dét sted, ØsterGRO er idag med grøntsagsmark, bier, drivhus, høns, kaniner, kompost, udekøkken, liv og glade dage.produkton af most ved tårnet.jpg

ØsterGRO skaber jordforbindelse

I dag har ØsterGRO 40 medlemsfamilier der én gang om ugen i løbet af sæsonen bliver forsynet med grøntsager, æg og honning fra taget. ØsterGRO bliver passet, plejet og udviklet af to af initiativtagerne, ansatte og alle de engagerede medlemmer og frivillige, der har lyst til at tage del i arbejdet. Taglandbruget afsætter i samarbejde med Seerupgaard, som er et nyopstartet økologisk landbrug i Dragør. Seerupgaard leverer flere af de afgrøder der kræver lidt mere jord, såsom kartofler. Visionen bag ØsterGRO er nemlig ikke, at byer i fremtiden skal være selvforsynende med mad dyrket på tagene - men at skabe et bindeled mellem land og by. Urbaniseringen har medvirket til, at vi har mistet grundlæggende viden om, hvordan vores fødevarer dyrkes og produceres. Den viden vil vi med ØsterGRO gerne bringe tilbage til byen.

 

oestergro_billede_bliv-medlem.jpg

Der bliver sået frø i jord og folks bevidsthed

Bæredygtighed er nøgleordet i ØsterGROs tankesæt, og inddragelse, formidling og oplevelser er midlet. Visionen er at gøre byen grønnere, økosystemer mindre fremmede, samt at udbrede lokale fællesskaber omkring mad og økologi. ØsterGRO er en platform for vidensdeling, en appetitvækker for store som små, en grøn oase midt i betonjunglen, hvor vi kan inspirere hinanden til en mere bæredygtig levevis - og vi spreder gerne vores frø!